Skip to content
Esileht » Oskuste süsteem

Oskuste süsteem

Haridus- ja töömaailma paremaks ühildamiseks on kogu Euroopas hakatud ameteid, õppekavasid, aga ka indiviide kirjeldama senisest enam oskuste kaudu – milliseid oskusi ametikoht nõuab, milliseid koolis omandada saab, millised oskused inimesel olemas on.

Et kõik osapooled kõneleksid oskustest rääkides ühist keelt, on Euroopa Komisjon loonud Euroopa oskuste, pädevuste, kvalifikatsioonide ja ametite Euroopa klassifikaatori ESCO, millele tuginedes on EL liikmesriigid loomas oma oskussüsteeme.

Oskuste süsteemi loomist rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi projektist „Kutsesüsteemi Reform“.

Eesti oskuste süsteem valmib Kutsekoja, Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Eesti Töötukassa koostöös. Sisu loomisel on ESCO kõrval kasutatud kutsestandardeid ja OSKA uuringuid.  

Eesti oskuste süsteem valmib kolmes etapis.

Esimesena loodi oskuste kirjeldamise veebikeskkond Oskuste Kompass. See on tööriist, mis aitab oskuste, ametite ja töövaldkondade hulgas paremini orienteeruda ning teadlikumaid karjääriotsuseid teha. Oskuste kirjeldused leiab ka oskuste registrist.

Oskuste Kompassile lisanduvad oskustega seotud teenuste keskkond 2025. aastal ning oskuste analüüsikeskkond 2026. aastal.

Kui soovid oskuste süsteemi arendamisel kaasa rääkida, registreeru oskuste süsteemi eksperdiks.
Skip to content